Tuesday 16 October 2012

Építőművészet






A House to Die In

A londoni ICA kiállítása Bjarne Melgaard  festőművész mint megbízó és a Snohetta építésziroda  kollaborációját mutatja be a művész Osló hegyoldalába elképzelt "Háza  a meghalásra" elnevezésű otthonának megtervezésére ideák, építészeti rajzok és 3D modellek közvetítésével. Ez a lenyűgöző dokumentáció a médium és a nyelv, a művészet és az építészet kaotikus küzdelmét mutatja be, melynek végterméke egy 1:1 léptékű modell, homlokzatán mintára égetett fekete panelborítással. Betekintést kapunk abba a különleges alkotói folyamatba, melynek során a művész abszurd antropomorf víziói - két egymáson fekvő tigris a hegyoldalba süllyesztve - kaotikus szövegei és rajzai építészeti tervekké és szerkezetekké transzponálódnak a művész és az építészek közötti intenzív eszmecsere és email levelezés során.

"Bjarne Melgaard rajzainak bizonyos elemeit szoborrá formálva ezek aztán építészeti struktúrává transzponálódtak. Az egész folyamat valamiféle 'anti-modernizmus' volt." - mondja Kjetil Thorsen építész.
"Az építészet nyelvét nagyon idegennek érzem magamtól... valójában fogalmam sincs azokról a dolgokról, amelyek egy ház építésével együtt járnak." - mondja Bjarne Melgaard.


No comments:

Post a Comment

© Szűts Zsuzsa 2010