Saturday 20 March 2010

Struktúra az Isten



Amikor Isten belép az alkotó folyamatba, az Univerzum szerkezete tárul fel.
Ez az érzés fogja el a hallgatót Mátrai Péter elektromos zenei koncertjén. Világos az egész előadás szerkezete: bevezetés, tárgyalás, befejezés. És tiszta szerkezete van minden egyes darabnak: kompozíció, dallam és ritmus építi fel az elemeket s azokból a teljes kört egészen a katartikus befejezésig.
A bevezetés - az 'Intervals' dinamizmusával arra hív, hogy hagyd el mindennapi éned és lépj be a művészet, a művész világába.
Kisebb etüdök következnek: hangulatok, emlékek, érzések és gondolatok szekvenciái, mindez különböző és szokatlan elektromos hangszerekkel, számítógépes mintákkal, új hangzásokkal és zajokkal. A koncentráció intenzív, minden elemnek jelentése van, minden elem része az egésznek. Egy lélek utazása: múltjában és jelenében, érzéseiben és zene iránti szeretetében. A rövid darabok konkrét témára íródtak, és a hallgató élvezi a zene és a téma megfelelését. Mosolyog, örvendezik, érti a zenét, érzi, amire a művész insiprálja.
És ekkor jön az epilógus, az 'In memoriam' , két építész barát emlékére. Színházi performansz gyertyával, botladozásokkal, durva és vad ütésekkel, törés-zúzással és zajokkal, lánggal tűzzel és hamuval.

Katarzist érzel: ez az élet, ez minden.

No comments:

Post a Comment

© Szűts Zsuzsa 2010