Friday 26 March 2010

Kaleidoszkóp és a világmodell

E8, Garetti Lisi új képe az univerzumról

Garetti Lisi univerzum modellje az összes ismert részecskét valamint a négy alapvető természeti erőt (elektromágneses, nagy és gyenge erők és gravitáció) egy rendkívül komplex 8 dimenziós 248 pontos matematikai modellbe helyezi, amelyet E8 néven a 19-ik század vége óta ismerünk.

Mivel az E8 talán a legszebb létező matematikai struktúra, megnyugtató az az elképzelés, hogy a természet ezt a geometriát választotta. Elegáns egyszerűség és komplexitás a természeti formák állandó tükröződésével és ismétlődésével: az univerzum alapstruktúrája elképesztően gyönyörű.

A kaleidoszkóp hengerében látható minták

A kaleidoszkóp csodálatos geometriai ábráinak alapja a belsejében lévő színes rendszerek tükröződése - egy véges doboz végtelen víziókkal, amely azt az illúziót adja, hogy a végtelen része vagy. Úgy érzed, az egész univerzum egy hatalmas tükörterem: tükröződések tükröznek tükröződéseket.

Yayoi Kusama: Dots Obsession 2004

A mai művészetben van egy határozott tendencia a defokuszálás felé, ahol nincs egyetlen elem sem, amely fontosabb a másiknál, ahol megszűnik az elemek hierarchiája.
Yayoi Kusama japán kortárs művész elkötelezett a végtelen iránt. Munkáját úgy tekinti, mint végtelenül ismétlődő elemek rendjét, melyet végtelen hálónak nevez. Munkái ennek a víziónak a kifejeződései. Kusama világában egy tükröződő, végtelen táj közepében érzed magad és az az érzésed, hogy felolvadsz ebben a térben.
Kusama jelenleg egy elmegyógyinzétetben él Tokióban saját elhatározásából, miközben a végtelennel foglalkozó munkáit készíti.
Úgy tűnik a végtelent normál ésszel felfogni lehetetlen.

No comments:

Post a Comment

© Szűts Zsuzsa 2010