Friday 1 November 2013

Boszorkányság


Google boszorkány


"Halloweent minden évben október 31-én ünneplik a világ sok országában. A következő öt tétel jellemzi a Wicca nevű boszorkányvallást és a Halloweent, amely a Wicca Újév ünnepe (Samhain) :
1. A boszorkányságnak három aspektusa van: a mágia, avagy a boszorkányság gyakorlata, a 14-18-ik század közötti boszorkányüldözésekkel kapcsolatos hiedelmek, és a modern Wicca mozgalmak változatai.
2. a Wicca először 1954-ben jelent meg Gerald Gardner írásaiban, aki a vallást egy régi boszorkánykultuszhoz kapcsolta, amely titokban létezett évszázadokon át, és az európai kereszténység előtti pogányságból eredt.
3. A Wicca hivatalos vallás az Egyesült Államokban, olyan, főleg a nyugati országokban elterjedt természtimádó mozgalom, amely kereszténység előtti tradíciókon alapul.
4. Az Egyesült Államokban kb. 250-500ezer követője van a Wicca mozgalomnak, amely a Természet elemeit dicsőíti: Föld, Levegő, Tűz Víz, Szellem - és a hozzájuk kapcsolódó égtájakat: Észak Kelet, Dél, Nyugat, Középpont - a Szent körökben, ahol a rítusokat tartják.  
5. A Wicca Shaiman Újévet a modern Halloween előfutárának tartják, és ma egybeesik az október 31-én ünnepelt Halloweennel. Történenelmileg kelta fesztivál volt, amelyet november 1-én tartottak, amikor az istenek világa láthatóvá vált az emerek előtt. Modern boszorkányok azt mondják, ez az évnek azon időszaka, amikor "a fátyol a halottak és az élők között elvékonyodik". 

No comments:

Post a Comment

© Szűts Zsuzsa 2010