Thursday 26 September 2013

Stockhausen a mennyben


instrumentális opera
New York
Wiener Taschenoper
musicFabric

"A zene néha a felhők fölött vibrál, és nem halljuk többé a visszhangját... nagyon ritkán igazán végtelen; ilyenkor elfelejtjeti velünk a földet"   

Ez az egyszerre abszurd és spirituális opera Michael arkangyal kozmikus története, aki a világegyetem uralkodójaként az emberiséget a szeretet által Istenhez vezeti el Lucifer, a lázadás és rombolás kozmikus szelleme ellenére . Az operát énekhang helyett klarinétok, harsonák, hegedűk és ütőshangszerek adják elő, Michael pedig a gravitációt legyőzve darun repülő trombitajátékos, aki hét állomáson át tesz utazást a világ körül, melyet egy 28 zenészből álló zenekar képvisel. Az utazás állomásait azok  hangi 'atmo-szférája', tipikus hangszerei, tipikus zenei stílusa jellemzi.
A három főszereplő zenei formaként is megjelenik, amelyet Stockhausen 'formulá'-nak nevez, s amely lehetővé teszi hogy a szereplők hallás alapján is felismerhetők legyenek. Ez a három formula egymásra rétegezve kompozíciót alkot, a 'szuperformulá'-t, amelyben a három különböző karakterű formula szembekerül egymással és rezgései transzpozíció, nyújtás vagy sűrítés során átalakulhatnak egymásba úgy, hogy az egyik átáramlik a másikba, mivel mindennek közös az eredete. Ez a 'szeriális gondolkodás' lényege.  

"Ez az opera igéret is egyben arra, hogy egy harmonikusabb korszak következik az emberi létezés földi szenvedésére."


előadás után
Avery Hall

No comments:

Post a Comment

© Szűts Zsuzsa 2010